woensdag, 11 november 2009

Over de muur

berlijnse muurDeze week, 20 jaar geleden viel eindelijk de Berlijnse muur die West - en Oost-Berlijn van elkaar scheidde. Een naar symbool van de Koude Oorlog. De Nederlandse groep Klein Orkest maakte in '84 een nummer over de toestand in Berlijn, "Over de muur". Ondertussen uitgegroeid tot een heuse Nederpopklassieker met een tekst die misschien gedateerd is maar overal ter wereld zijn er nog wantoestanden.

Er waren tijdens de jaren '80 nog meer nummers die het thema "de Koude Oorlog" hadden. Kapitalisme versus communisme en de angst om wie van de grote leiders op de rode knop ging duwen. Sting zong in '85 het mooie lied "Russians".

In het clipje van "Two tribes" van Frankie Goes To Hollywood  zag je een worstelwedstrijd tussen de Amerikaanse leider Ronald Reagan en de Sovjetleider Konstantin Chernenko. Op het einde gaat heel het publiek op de vuist met elkaar en ontploft de hele wereld.

Het klonk wat luchtiger in de song "Nikita" van Elton John. Hij zag zijn geliefde aan de andere kant van de Muur als soldaat marcheren. In het clipje wordt de rol van Nikita vertolkt door model Anja Major. Leuk detail is dat de naam Nikita meestal gebruikt wordt voor een man.

Anja Major profiteerde van haar bekendheid in het clipje door datzelfde jaar ook een plaat te maken. Ze scoorde bij ons haar enige hit met "Moscow nights" onder de naam Anja.

09:56 Gepost door Jan van Laer in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.