maandag, 08 december 2008

Stock, Aitken & Waterman-week (deel 1)

STockAitkenWatermanweek

Muziekliefhebbers uit het "alternatieve" milieu haalden er hun neus voor op, maar het singlekopend publiek was midden jaren '80 tot begin jaren '90 helemaal gek op de produkties van het producers trio uit de UK, Stock, Aitken & Waterman.

Meestal zijn producers anonieme dames en heren voor het grote publiek, maar tijdens de jaren '80 zorgden 3 mannen uit Engeland voor een verandering. De heren Mike Stock, Matt Aitken & Pete Waterman (SAW) waren vanaf '84 verantwoordelijk voor een verkoop van 40 miljoen platen over heel de wereld. In de UK hadden ze meer dan 100 nummers in de Top 40. Vooral in de periode '87-'89 waren hun produkties niet weg te slaan uit de hitparades. Het is bijna onmogelijk om gedurende deze week al hun singles op de blog te zetten want er zaten ook regelmatig flops tussen dus concentreren wij ons op de grote hits. Hun sound was heel herkenbaar en valt onder de categorie "commerciële danspop".

Na enkele hitsuccessen in eigen land met o.m. Hazell Dean en Divine kwam hun eerste grote doorbraak in '85 met "Spin me around (like a record)" van Dead or Alive :

Hazell Dean - Whatever I do (Wherever I go)

Dead or Alive -  You spin me around

Later dat jaar volgden nog andere singles van Dead or Alive, maar de volgende commerciële voltreffer was in '85 met zangeres Princess en "Say I'm your number one".

Princess - Say I'm your number one

Morgen meer......

10:00 Gepost door Jan van Laer in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.