maandag, 29 september 2008

Oldie in de jaren'80 (deel 2)

oldie

In de jaren'80 werden er regelmatig oudere nummers heruitgebracht die opnieuw hits werden in de hitparade. De redenen waren nogal uiteenlopend. Ofwel stond de oldie op een filmsoundtrack, werd het gebruikt in een reclamespot of vond de platenmaatschappij het gewoon een goed idee.

sam cook Sam Cooke - What a wonderful world

De Amerikaanse gospel en R'n'B-zanger Sam Cook(e) werd geboren op 22 januari '31 in L.A.. Hij verhuisde samen met zijn ouders naar Chicago waar zijn vader priester werd bij de Church of God in Christ. Zo leerde hij gospel zingen. Even later werd hij gevraagd om RH Harris te vervangen bij de legendarische Soul Stirres. Zijn eerste solohit kwam er in '56 met "You send me"en daarna volgden er nog meer. In '60 richtte hij zijn eigen platenlabel op met als naam SAR Records. De zanger stierf op 11 december '64 onder onduidelijke omstandigheden in een hotel in L.A. Hij zou zijn neergeschoten door een vrouw uit zelfverdediging.

Hoewel hij als legendarische invloedrijke zanger de geschiedenis in zal gaan heeft Sam Cooke slechts één hit gescoord in Vlaanderen. Dankzij de reclamespot voor Levi's 501 jeans waar het nummer in gebruikt werd kwam "Wonderful world" overal de hitparades binnen in de lente van '86.

17:17 Gepost door Jan van Laer in Oldie in de jaren '80 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.